Predavači

Adis Jugo

Adis Jugo je Microsoft MVP za SharePoint Server, i software arhitekt sa preko dvadeset godina iskustva. Sa SharePointom (i Microsoft CMS serverom) se sreo prvi put one davne 2002. godine, a od 2006. njegov fokus je u potpunosti posvećen arhitekturi i razvoju rješenja baziranih na SharePoint tehnologiji. Adis radi kao direktor razvoja u njemačkoj kompaniji deroso Solutions, specijaliziranoj za razvoj SharePoint rješenja. Kao arhitekt vodi SharePoint projekte u nekima od najvećih njemačkih i evropskih firmi. Preko deset godina je predavač kako na raznim Microsoftovim i community konferencijama u regionu (NetWork, WinDays, Sinergija, Vizija, KulenDayz, MS Community konferencija u BiH, Mobility Day...), tako i na specijaliziranim SharePoint konferencijama u cijeloj Europi (Minhen, Zagreb, Dizeldorf, Berlin, Beč, Cirih, Barcelona, Kopenhagen...). Jedan je od osnivača i voditelja bosanskohercegovačke SharePoint User Grupe. Slobodno vrijeme, s obzirom da ga i nema baš puno, voli čuvati slobodnim i ne raditi ništa, osim provoditi ga sa svojom porodicom. Adisov blog, sa temama koje uključuju arhitekturu, development, planiranje i governance SharePoint rješenja nalazi se na http://adis.jugo.ba.

Arhitektura rješenja u oblaku sa Office 365 i Microsoft Azure

MS NetWork 5 - Keynote

Admir Tuzović

Programiranjem se bavi više od 20 godina. Trenutno uposlen kao Technical Evangelist u Microsoft BiH. Radio je na razvoju SOA sistema na bazi .NET framework-a kao arhitekta rješenja i vođa timova. Kroz svoj rad, intenzivno je koristio tehnologije poput ASP.NET (MVC, Web API, SignalR), Entity Framework, MS SQL, Knockout.JS, jQuery, AngularJS, WCF, WF, WIF, itd. Pobjednik je na nekoliko kantonalnih i državnih takmičenja iz fizike i informatike, te predstavnik BiH na nekoliko međunarodnih olimpijada. Učestvovao u organizaciji BiH informatičkih olimpijada (BHOI). Studirao je automatiku i elektroniku na Elektrotehničkom Fakultetu u Sarajevu. Aktivni je MCPD - Microsoft Certified Professional.

Azure App Service - Unified App Development Experience

Agnes Molnar

Agnes Molnar is CEO and Managing Consultant of Search Explained, specializing in Enterprise Search and Information Architecture. She has worked for various companies throughout the world, developing dozens of Enterprise Search implementations for both commercial and government organizations. Since 2008, Agnes has been a consistent recipient of the prestigious Microsoft Most Valuable Professional (MVP) Award, for actively sharing her knowledge with the community. She is a regular speaker at technical conferences and symposiums around the globe. She has also co-authored several books and white papers. She also maintains her passion and dedication on the subject through her blog and as the leader of the IT Unity Search Community, where she shares troubleshooting tips, best practices, and other useful resources with a light and wholesome approach.

Modern Knowledge Management

Office Graph and Oslo – The Future of Discovering and Consuming Information?

Ajla Halilović

Rođena 09.08.1980.godine u Bugojnu gdje sam završila osnovnu i srednju školu. Nakon srednje škole upisala sam se na Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, odsjek Matematika i smjer Matematika-Informatika. 29.08.2002. diplomirala i stekla naziv NASTAVNIK MATEMATIKE I INFORMATIKE. Na istom fakultetu sam nastavila studij gdje sam 8.10.2010. diplomirala i stekla naziv DIPLOMIRANI MATEMATIČAR – INFORMATIČAR. Imam 2 godine iskustva u Centru za mlade "Youth House", Sarajevo (2000-2002) kao predavač na kursu kompjutera, a 12 godina iskustva u prosvjeti, od 01.09.2002. kao uposlenik u JU OŠ “Behaudin Selmanović”. Učestvovala sam na raznim takmičenjima i u realizaciji brojnih projekata gdje sam imala zapažene rezultate. Zajedno sa kolegicom Demir Dženitom učestvovala na takmičenju inovativnih nastavnika „Partners in Learning Forum za BiH 2011/2012“ gdje smo osvojili 1.mjesto na državnom nivou, te se plasirali na Evropsko prvenstvo u Lisabonu. U 2013 godini osvojili smo 1. mjesto na državnom nivou inovativnih nastavnika sa projektom “SkyDrive drives you to a journey. MovieMaker makes it possible.” A 6.11.2013. godine stekli smo zvanje Microsoft Expert Educator (MIE) i obezbijedili učešće na Svjetskom takmičenju inovativnih nastavnika u Barseloni. 2013. godine sam bila član organizacionog tima Dana inovativnih nastavnika od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Moji web sadržaji: https://www.youtube.com/channel/UC5yaEXWbpfvYCD_XxhctZzg i http://education.web.ba.

Komunikacija nastavnika i roditelja - the easy way with OneDrive

Aleksandar Nikolić

Aleksandar Nikolić je Microsoft Most Valuable Professional za Windows PowerShell, Azure Insider, osnivač PowerShellMagazine.com i administrator portala PowerShell.com. Uz 17-godišnje iskustvo na poslovima sistem administracije i automatizacije, tokom poslednjih 6 godina fokusiran je na Windows PowerShell i Microsoft Azure obuke i prezentovanje na Microsoftovim i drugim IT konferencijama u regionu, Evropi i Americi.

Managing Microsoft Azure IaaS with Windows PowerShell DSC

Aleksandar Totović

Aleksandar Totović je MVP za Microsoft Dynamics NAV. Trenutno je zaposlen kao ERP Consulting Director u kompaniji NPS Beograd. Aleksandar je dugogodišnji ERP Consultant i Project Manager. Vodio je puno međunarodnih projekata, kao i mnoge složene projekte proizvodne i građevinske delatnosti. Bio je System Architect tokom izrade rešenja NAV4Construction, sa velikim iskutsvom u oblastima proizvodnje i građevine. Trenutno radi na popularizaciji NAV-a, Microsoft Azurea i NAV vertikalnih rešenja, a aktivni je učesnik tima koji prati razvoj novih verzija NAV-a. Jedan je od ljudi koji je vodio procese lokalizacije nekoliko poslednjih verzija NAV-a. Više od 10 godina je u NAV-u, a više od 30 godina u IT-u (od detinjstva). Predavač je na mnogim konferencijama u zemlji i inostranstvu (Sinergija, MS Network, In Touch, SPC Adriatics, Tarabica,...) i autor dva oficijelna kursa za NAV2015. Aleksandar je jedan od nekoliko autora ‘How Do I… in NAV’ video materijala, a takođe i Bucket Owner na MS Partner Source za oblast ‘NAV On(Azure)/In(O365)/With(Services)’. Takođe je i MCC i Moderator globalnog NAV Community foruma, bloger, aktivan učesnik na forumima (MS Community, NAVUG, TechNet,...). Na Microsoft Convergence Europe 2014 je nagrađen sa Community Champion Award. Više na: totovic.com

Šta je novo u NAV 2015 i šta nas tek očekuje?

Aleksandar Đorđević

Evangelizing about new trends, possibilities, journey and opportunities to grow. Creating strategies, business alignment, supporting initiatives and added value valorization, for our customers and partners, by supporting better technology understanding and adaptation. Driving Cloud and Infrastructure Optimization workshops, performing gap analysis and enabling better IT2Business alignment. Helping our clients to accelerate technology adaptation and integration, in service of core business. Exploring possibilities and engaging with IT Pro community to create more agile and business centric ICT ecosystem.

Migracija Web aplikacije u hibridni oblak - primjer iz prakse

Amel Pašić

Diplomirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Od samih početaka bavi se poslovnom stranom informatike, sinergijom tehnologije i businessa. Kompetencije ja gradio radeći na pozicijama sistem inženjera, konzultanta, tehničkog direktora, jednako kao i voditelja prodaje i direktora marketinga. Karijeru je gradio u kompanijama poput IBM, S&T i eSys. Petu godinu je na poziciji direktora Poslovne inteligencije BiH, regionalnog lidera u području dizajna i implementacije sustava za podršku poslovnom odlučivanju

PowerBI – korak ka većoj efikasnosti i konkurentnosti

Amir Mešković

Amir Mešković magistar je elektronske ekonomije sa preko sedamnaest godina radnog iskustva, a diplomu je stekao na Međunarodnom univerzitetu u Missouriju, u Sjedinjenim Američkim Državama. Karijeru je davne 1998. godine započeo kao specijalista za komunikacije pri Odsjeku za informacione tehnologije Međunarodnog aerodroma Dubai. Nakon izvanrednih uspjeha pokazanih na uspostavljanju nove infrastrukture za novi terminal, Amir postaje menadžer za istraživanje i razvoj u Emirates Airlineu, vodećoj svjetskoj avio firmi gdje i ostaje narednih osam godina. Nakon samo šest mjeseci rada za Emirates Airline, Amir dobija nagradu za izradu sistema za prodaju putnih aranžmana preko interneta pomoću kojeg Emirates Airline ostvaruje promet od milion dolara samo tri mjeseca nakon zvanične prezentacije na internetu. Kao najuspješniji mladi menadžer Emirates Airlinea, Amirova uloga i autoritet u istraživanju, razvoju i implementaciji najnovijih tehnologija je rasla iz dana u dan da bi 2001. godine dobio zadatak da zajedno sa Microsoftom ostvari implementaciju MSN Arabia portala za Bliski Istok. Uspjeh ovog portala ozvaničio je i Microsoft koji je uvrstio Amira u komitet za dizajniranje i razvoj .NET tehnologije i kasnije nagradio sa e2a (early enterprise adopter) nagradom za ostvarene rezultate. Amir dalje nastavlja svoju karijeru u Emirates Airlineu sa izradom Skywards portala namjenjenom FFP programu Emirates Airlinea kao i mnoštvom raznih internet aplikacija kao i projekta primjene najsavremenije tehnologije u svrhu poboljšanja postojećih biznis procesa. Neke od njegovih ostvarenja su SafarEZ, myTravelChannel.com, DNATA Holidays Agents, Marhaba Services, emirates.com kao i formiranje strategije za mobilnu komunikaciju u avio industriji, strategije za razvoj i implementaciju mobilnih rješenja za Emirates Engineering. Poslije 20 godina provedenih van BiH, 2006. godine se vratio i danas je direktor firme Source Code iz Tuzle koja se bavi implementacijom najnovijih tehnologija u cilju optimizacije poslovnih procesa kako bi se smanjili operativni troškovi, povećao market djelovanja i zadržala postojeća klijentela. Godine 2010. Source Code d.o.o. Tuzla je razvio Optimus Business Framework (Optimus Poslovnu Platformu) koju čine specifična rješenja za sve tipove industrija. Iako relativno mlada kompanija, Source Code d.o.o. Tuzla je razvojem izuzetnih inovativnih poslovnih rješenja ostvarila zavidan uspjeh a to nije ostalo nezapaženo u lokalnoj a ni u globalnoj IT industriji. Preko 290 pravnih lica unutar i van Bosne i Hercegovine svakodnevno koriste jedinstvena poslovna rješenja potpuno razvijena od strane Source Code - a kako bi optimizirali svoje poslovanje, a neki od njih su: ASA Group d.o.o., Atal Group d.o.o., Coca Cola BH, Carlsberg BH d.o.o., Klas, Fabrika Duhana Sarajevo, Hifa Group, Lamia, Linde Gas BH, Napredak, Sarajevofarm, Schachermayer d.o.o., Oaza, Perutnina Ptuj, Partner MKF, Vispak, Wurth ...

Optimus Business Framework

Andrej Radinger

Andrej Radinger je nositelj titule Microsoft Windows Phone Development Most Valuable Professional (MVP), bavi se proučavanjem, razvojem i implementacijom Microsoftove mobilne tehnologije od njenih najranijih početaka. Sudjelovao je u mnogim projektima vezanima uz mobilnost te je prošao kroz sve uloge u projektima – savjetnika, programera, voditelja obuke, voditelja projekata, vozača, skladištara... Iskustvo je stjecao radeći u nekoliko domaćih tvrtki te na temelju desetgodišnjeg iskustva, početkom 2006. pokreće vlastitu tvrtku, koja se bavi savjetovanjem, obukom i razvojem, ponajprije za mobilna rješenja, ali i šire, primjerice za pametna klijentska rješenja. Andrej je redoviti predavač na Microsoftovim konferencijama u regiji i TechEdu. Aktivni je član MS zajednice u Hrvatskoj. U slobodno vrijeme bavi se nogometom te sviranjem i pjevanjem po vatrogasnim zabavama.

Razvoj univerzalnih aplikacija za Windows i Windows Phone

Anida Jusufović

Anida Jusufović, Academic Program Manager, je u Microsoftu BiH zadnjih pet godina. Tokom tog perioda Anida je vodila Partners in Learning inicijativu podržavajući nastavnike i škole u zajedničkim naporima da se modernizira obrazovanje, kako bi se podigao kvalitet nastave u BiH. Anida je diplomiran inženjer elektrotehnike – smjer računarstva I informatike na Univerzitetu u Sarajevu. Ranije je Anida radila na projektu za Srednje stručno obrazovanje I usavršavanje, implementirano od strane Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ (German International Organization) u Bosni i Hercegovini.

Build a School in the Cloud

Azem Krajinić

Rođen 19.06.1976. godine u Zavidovićima. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultet u Sarajevu, na odsjeku za računarstvo i informatiku. Bavi se programiranjem 15 godina, većinom na Delphi, Oracle i .NET platformama. Trenutno zaposlen kao šef IT odjela u Ustavnom Sudu BiH.

Sistem za upravljanje predmetima u Ustavnom Sudu BiH - implementacija na Windows 8.1 i Office platformama

Bahrudin Hrnjica

Bahrudin Hrnjica je doktor tehničkih nauka i Microsoft MVP za C#. Ima preko 10 godina iskustva u razvoju softvera na Microsoft tehnologijama, na početku karijere kao Win32, MFC, C++ developer, a kasnije kao C# .NET senior developer. U slobodno vrijeme razvija open source projekat GPdotNET - .NET, Cross-OS aplikacija za primjenu genetskog algoritma i neuronskih mreža u optimizaciji i matematičkom modeliranju. Piše blog na http://bhrnjica.net, redovno drži predavanja na domaćim i regionalnim Microsoftovim konferencijama, User grupama te Code camp okupljanjima, a vodi i Bihać .NET INETA user grupu. Microsoft prepoznajući njegov rad, dodjeljuje mu prestižnu titulu Microsoft MVP prvi put 2011. godine.

Microsoft Azure Machine Learning

Benjamin Talic

Diplomirao na Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo smijer Kompjuterske nauke i inzinjering, trenutno na master studiju. Dio sam MSP programa i asistent na Bit Campu(program za edukaciju) kao i pomoc projekt koordinatoru u Education Development Center, Inc.

Razvoj modernih web aplikacija koristenjem MVC 6 i AngularJS-a

Bernardin Katić

Nakon uzbudljivih i zabavnih profesionalnih početaka na razvoju računalnih igara u assembleru, diplome na području operacijskih sustava realnog vremena te izazovnog razvoja ekspertnih sustava, zadnjih godina se posvetio puno manje zabavnom, ali i dalje vrlo izazovnom dizajnu i razvoju sustava za financijsku industriju te njihovoj integraciji u enterprise okruženjima. U predahu od svakodnevnog posla vodi lokalni Microsoftov Community. Razvoj igara ga je naučio da je svaki byte i svaki takt procesora bitan, pa mu je najveće zadovoljstvo optimizirati sustave te iskoristiti sve raspoložive resurse i postići da sustavi rade brže, bolje i kvalitetnije. Kao svaki pravi Slavonac, zaljubljenik je u skijanje, a u slobodno vrijeme nastoji poboljšati time management i provesti što više vremena s obitelji. Bernardin je nagrađen od strane Microsofta nagradom MVP - Most Valuable Professional za Visual C#.

Scrum u praksi na ozbiljnim projektima

Brankica Jokić

Brankica Jokić (rođ. Maksimović), rođena 12.01.1962 godine u Čelincu. Po zanimanju profesor informatike, nastavnik matematike, fizike i tehničkog vaspitanja. Živi i radi u Prnjavoru. Zaposlena u OŠ Nikola Tesla Prnjavor u nastavi informatike i matematike.

Računar za svakog učenika? Zašto ne!

Can Bilgin

Can Bilgin works in CompuSight Corp as a Senior Software Architect. He has been working in software industry with Microsoft technologies for over a decade. In this period he took key roles in projects for high profile clients such as Microsoft, General Electric, Raiffeisen Bank, Jettainer and Adobe EchoSign using technologies such as BizTalk, SharePoint, InfoPath, Windows Mobile, Windows Phone, WinRT and WCF. He is especially interested in Windows 8 (WinRT) platform and windows phone development. He tries to share his experience on his blog and through different MSDN activities. He regularly attends local Microsoft conferences and community events in the Balkan region. He is a Microsoft MVP with Windows Platform Development expertise.

Shifting Paradigms with Windows 10

Catalin Gheorghiu

Catalin Gheorghiu je solution architect iz Rumunije. Trenutno je zainteresiran za razvoj za mobilne platforme i za cloud platforme. Pored bavljenja razvojem i arhitekturom, je i trener i konzultant . U slobodno vremenu član je tehničkih zajednica, doprinosi svojim tekstovima i blogovima na nekoliko korisničkih grupa (MrSmersh), drži predavanja svuda po Rumuniji i lider je RONUA korisničke grupe u Temišvaru. Jeste trenutni nosilac Microsoft MVP nagrade.

Programiranje Windows small IoT uređaja (ARM and x86, diverse hardware)

Dalibor Krstić

Dalibor Krstić je zaposlen u kompaniji Lanaco d.o.o od 2007. godine. Radi na poziciji sistem inženjera za računarske sisteme.  Predmet interesovanja i rada mu je implementacija složenih sistemskih rješenja baziranih na Microsoft tehnologijama (Active Directory, Exchange server, System Center, Hyper-V, virtuelizacija aplikacija), kao i tehnologije drugih proizvođača. Dugogodišnji je MCT i okviru Lanaco centra za edukaciju izvodi zvanične Microsoft treninge. Trenutno je projekt menadžer za projekat EduIS.

EduIS - Jedinstveni informacioni sistem u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja Republlike Srpske

Damir Dizdarević

Damir Dizdarević po struci je diplomirani matematičar-informatičar, i radi kao izvršni direktor za usluge, prodaju i marketing u kompaniji Logosoft d.o.o.,te kao predavač i autor MOC kurseva. Pored toga, povremeno radi i kao sistem dizajner za kompleksnija enterprise okruženja. Osnivač je i voditelj bosansko-hercegovačkog Microsoft Community-a. Sa Microsoft server platformama radi već zadnjih 18 godina, a posebno se specijalizirao se za Windows Server, Exchange Server, Security, mobilna i virtualizacijska rešenja. Za doprinose u prenošenju znanja o Microsoft server proizvodima, rad u community-u te veliki broj održanih predavanja, Microsoft mu je prije 8 godina dodijelio status Most Valuable Professional – MVP, a nosilac je i velikog broja tehničkih certifikata (MCSE,MCTS,MCITP,MCT) za Office365, Windows Server 2012, Exchange Server 2013 te Hyper-V. Redovno predaje i biva odlično ocijenjen na mnogim Microsoftovim i drugim IT konferencijama, kao što su MS Network, Microsoft Vizija, NT Konferenca, Windays itd. Na konferenciji Microsoft Sinergija u sedam prethodnih godina za redom bio je jedan od tri najbolja predavača po ocjenama publike. Jedan je od rijetkih predavača iz Evrope koji radi kao autor i recenzent oficijelnih MOC kurseva. U prethodnoj i ovoj godini intenzivno je već par mjeseci angažovan na izradi serije oficijelnih kurseva za Microsoft Azure. Pored toga, već 14 godina radi kao jedan od urednika BH Informatičkog magazina INFO, u kojem je do sada objavio preko 350 stručnih tekstova, a jedan je od rijetkih autora iz šireg regiona koji objavljuje i stručne tekstove u prestižnom Windows ITPro Magazinu (neki od tekstova su dostupni na : http://windowsitpro.com/authors/authorid/1761/damir-dizdarevic.html). Njegov blog o Microsoft Server proizvodima i Microsoft Learning programu dostupan je na http://dizdarevic.ba/ddamirblog.

Protect your data by using Microsoft cloud technologies

LOGOBiz – Imate li sve što je potrebno za vaše poslovanje?

MS NetWork 5 - Keynote

Danko Banović

Danko Banović je po struci diplomirani ekonomist. Diplomirao je Ekonomski fakultet u Splitu. Deset godina je proveo u direktnoj prodaji HT Eronet-a, gdje je obavljao niz radnih uloga. Fokus zaduženja je bio na upravljanje direktnom i indirektnom prodajnom silom za pojedine segmente poslovnih korisnika. Od 11/2014 obavlja dužnost rukovoditelja marketinga za poslovne korisnike. Kontakt, danko.banovic@hteronet.ba.

Eronet Cloud centar: tehnologija, usluge i partnerstvo

Darko Šerfezi

Rodjen 8.12.1991 god. u Bijeljini. Apsolvent Fakulteta poslovne ekonomije, smjer poslovna informatika. Zaljubljenik u prirodu, avanture, i putovanja. Bavim se grafikom i dizajnom. Graficki urednik casopisa "Akademac", glavni i odgovorni urednik radio "Akademac". Microsoft Student Partner 3 godine. Oblasti interesovanja je web dizajn (Jommla). Iza sebe imam uradjenih vise od 10 web prezentacija kako lokalnih tako i inostranih pravih lica. Volim da crtam i bavim se ilustracijama .Aktivno koristim Adobove programe: PS i Ilustrator. Izrada i priprema za stampu: Letaka, vizit kartica, Flayer-a, Kalendara, Naljepnica, dizajn majica, Banera, Bilborda. Uze oblasti u kojima zelim napredovati su elektronskog poslovanja, web marketing i elektronskog sisetema plaćanja. Posejdujem radna iskusta u području online marketinga, i ISO standardizacije. U slobodno vrijeme razvijam aplikacije za WIndows Phone 8.

Povratak olovke

Darko Gulija

Darko Gulija radi u hrvatskoj kompaniji Infodom kao Direktor za tehnologije (CTO). Aktivno radi na razvoju e-Poslovanja te ima dugogodišnje iskustvo u radu u raznim globalnim i nacionalnim standardizacijskim tijelima. U Europskoj uniji sudjeluje u radu Europskog višedioničkog foruma za e-Račun, savjetodavnog tijela Europske Komisije, te kao član radne grupe za izradu semantičke norme e-Računa „PC 434 Elektronički račun“ Europskog odbora za normizaciju CEN (Comité Européen de Normalisation). U Hrvatskoj je član Nacionalnog vijeća za e-Poslovanje, savjetodavnog tijela Vlade RH za razvoj elektroničkog poslovanja i predsjedavajući nacionalnog odbora za izradu norme e-Računa HZN TO 573 Hrvatskog zavoda za norme. Pored toga, jedan je od autora nekolicine međunarodnih standarda za razmjenu sadržaja u novinskoj industriji kao što su NewsML-G2 i EventsML-G2, bio je predsjedavajući radne grupe za razvoj standarda u International Press Telecommunication Council-u (IPTC, www.iptc.org) te key expert za interoperabilnost na projektu Okvira za interoperabilnost BiH. Održao je brojna predavanja na raznim stručnim skupovima Hrvatskoj i zemljama EU, kao što su Međunarodni e-Invoice Forum CBI 2011 talijanske udruge banaka u Milanu, 1st CEN e-Invoice Gateway CIM conference u Zagrebu, Business Process Conference, e-Biz i WinDays u Hrvatskoj te Online Information u Londonu. Više detalja iz profesionalne biografije možete pronaći na LinkedIn-u na adresi http://hr.linkedin.com/in/darkogulija

Elektroničke nabave: EU regulativa i prakse u zemljama SEE

Davor Gelineo

Davor Gelineo, zaposlenik firme BBS d.o.o. u kojoj je zadnjih 10 godina radio na implementacijama Microsoft Dynamics NAV rješenja. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2007. godine na temu komparacije groupware proizvoda. Pored učestvovanja u implementacijama, radio na izradi horizontalnih i vertikalnih add-on rješenja za Microsoft Dynamics NAV, integracijama sa drugim sistemima te tehničkoj konfiguraciji i optimizaciji sistema. Kontakt: davor.gelineo@bbs.ba.

Microsoft Dynamics NAV kao ERP za poslovne grupacije

Denis Mihić

Već 16 godina se profesionalno bavi informatikom, a posljednjih 12 godina radi kao sistem inženjer u Hypo Alpe Adria Banci u Mostaru. Nosilac je brojnih Microsoft certifikata uključujući MCDST, MCSA+S, MCSE+S, MCTS, MCITP, MCSE:Private Cloud i MCSE:Server Infrastructure. Primarni interesi su dizajniranje i planiranje Active Directory infrastrukture, dizajniranje i implementacija Windows Server infrastrukturnih servisa (DNS, DHCP, MS Cluster…), planiranje i implementacija rješenja baziranih na Microsoft tehnologijama, a par godina unazad instaliranje i konfiguracija Virtualnih okruženja na Hyper-V i drugim rješenjima. Jedan od osnivača i lider Hercegovina Microsoft Community ITPRO grupe u Mostaru. Već duže vremena aktivan kao predavač na Microsoft konferencijama i IT PRO User grupama u regiji. Predavao na MS Network 2.0, MS Network 3 i 4 (BiH), Windays 13 (Hrvatska), TechDay2013, TechDay 2014 (BiH) i Sinergija 12 (Srbija), a na Sinergiji 12 i MS Network 3.0 izabran među Top 10 predavača. Microsoft ga je nagradio 2014 godine prestižnom titulom Microsoft® MVP (Most Valuable Professional) za Hyper-V.

AD infrastruktura pješke ili sportskim autom do mora ?

Dobriša Adamec

Dobriša Adamec je Solution Architect u tvrtki Citus gdje radi na razvoju i uspostavi servisno orijentiranih aplikacija. Višegodišnje iskustvo razvojnog inženjera i rada na izradi web aplikacija služi mu kao temelj današnjoj specijalizaciji: ASP.NET platforma, servisni sloj i prateći otvoreni standardi te interoperabilnost aplikacija. Uz to što nove tehnologije koristi u svakodnevnom radu znanja o njima prenosi kroz predavanja na konferencijama i okupljanjima stručnjaka te kao Microsoft certificirani trener kroz službene MOC tečajeve. Kao VP for Membership u INETA Europe organizaciji dio slobodnog vremena troši na organizaciju mreže .NET programerskih korisničkih grupa u Europi. Zalaganje u zajednici pridonijelo je dobivanju Microsoft MVP statusa za područje ASP.NET/IIS.

ASP.NET 5 na Linuxu

Dragan Panjkov

Dragan Panjkov se profesionalno bavi informacionim tehnologijama od 2001. godine. Do 2007. godine bavio se hardverom i razvojem za web, a od 2007. godine se intenzivno bavi SharePoint i ASP.NET razvojem. Trenutno se najviše fokusira na Office 365 i SharePoint 2013 Enterprise i Web Content Management, te SharePoint Apps. Posjeduje MCSD sertifikate za razvoj SharePoint rješenja i za razvoj web aplikacija. Zaposlen je u firmi K2 NE kao SharePoint i K2 konsultant, te u firmi PlanB. u Sarajevu. Aktivan je član Microsoft Communitya u Bosni i Hercegovini, predavač na sastancima User Grupa, te jedan od osnivača SharePoint i New Office User Grupe u Bosni i Hercegovini. Autor je jedne od prvih WP7 aplikacija u BiH, BAM Converter. Od 2009. je redovan predavač na konferencijama u zemljama regiona: Microsoft Network (BiH), Microsoft WinDays (Hrvatska), Microsoft Sinergija (Srbija), DevDays/TechNet Day (BiH), MSDays (Bugarska), SharePoint and Project Conference Adriatics, a 2014 je bio i predavač na konferenciji Microsoft TechEd Europe 2014. Dragan je MVP za Office365 od aprila 2014. Pise blog na www.dragan-panjkov.com.

Programiranje sa Office 365 API

Dušanka Tomić

Dušanka Tomić (rođ. Marčetić), rođena 25. 09. 1966.godine u Hadrovcima opština Sanski Most. Sada živi i radi u Banjoj Luci. Po zanimanju profesor informatike, nastavnik matematike i fizike. Zaposlena u OŠ Ivo Andrić Banja Luka u nastavi informatike i matematike.

Računar za svakog učenika? Zašto ne!

Dženita Demir

Rođena sam 1976. godine u Sarajevu gdje i danas živim i radim. Diplomski i dodiplomski studij završila sam na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu i stekla zvanje nastavnika/profesora razredne nastave i magistra odgojnih nauka. Zaposlena sam kao učiteljica u JU OŠ „Behaudin Selmanović“ u Sarajevu i imam 15 godina radnog staža. Član sam Upravnog odbora Udruženja učitelja Kantona Sarajevo i član redakcije naučno-stručnog časopisa za učitelje „Vizija“, te aktivno učestvujem u organizaciji i realizaciji različitih seminara i radionica za učitelje. U svojoj školi sam tri puta nagrađena posebnim priznanjem za zalaganje i dostignuća u radu. Redovan sam učesnik aktiva, seminara i konferencija u organizaciji različitih institucija i organizacija. Od 2011. godine dio sam Partners in Learning mreže. 2012. godine sam sa kolegicom Ajlom Halilović predstavljala BiH na Microsoftovom Europskom forumu u Lisabonu sa projektom „Phonetic Word Analysis“. 2014. godine aplicirala sam na Microsoft Expert Educators Program sa projektom „Summer School“ i bila sam predstavnik BiH na Globalnom forumu u Barseloni. 2015. godina i još jedan kolaborativni projekat „SOLE in the Cloud“, koji sam radila sa kolegicom Fahrijom Muratović, donio mi je titulu Microsoft Innovative Expert Educator 2015. Prisustvovala sam MS Network 3 i MS Network 4 konferencijama i izuzetno sam aktivna na Microsoft Educator Network –u, inspirativnom mjestu razmjene i širenja dobrih ideja.

Build a School in the Cloud

Elma Crljenica

Elma Crljenica, od studentskih dana uposlenica firme BBS d.o.o. Sarajevo. Više od 10 godina vodi projekte implementacije Microsoft Dynamics NAV-a. Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 2003. godine, a zvanje magistra nauka stekla na istom fakultetu 2010. godine. Svakodnevni posao je maksimalno orijentiran ka klijentima. Osluškujući njihove zahtjeve, zajedno sa svojim timom, nastoji IT podrškom pratiti rast poslovanja klijentskih kompanija. Trenutno je na funkciji vođe SW službe u firmi BBS d.o.o. Sarajevo. Kontakt: elma.crljenica@bbs.ba.

Microsoft Dynamics NAV kao ERP za poslovne grupacije

Enis Šahinović

Enis Šahinović, po struci dipl. ing. elektrotehnike, radi kao Technology Strategist pri Microsoft BiH. Osnivač je tech portala HardwareBase.net, a tokom 14-godišnje karijere, radio je još kao urednik portala InsideHW.com, te stručni saradnik u izdanjima kao što su Digital, PC Magazine, Info magazin, tbreak.com i Mreža. U periodu od 6 godina bio je i direktor marketinga za Adriatic regiju pri kompaniji Foxconn uz 2 godine na funkciji direktora kompanije IT Pro d.o.o. Pored promocije razvojne platforme Microsofta te pisanja o novim tehnologijama, uređajima i softverskim rešenjima, analizama tržišta i novim marketing inicijativama, bavi se još istraživanjem vezanim za distribuirano računarstvo i projekte kao što su Folding @ home i ClimatePrediction.net. Redovan je predavač na konferencijama kao što su MS NetWork, Mobility Day, NT Konferenca, Sinergija, WinDays, TechDays, TechNet te sastancima MSCommunity zajednice u Bosni i Hercegovini.

Windows 10 za sve uređaje

Specijalni nastup: Branko Đurić Đuro

Faik Catibusic

Faik se bavi razvojem software-a proteklih 7 godina, u kojima je radio sa različitim tehnologijama. U posljednjem periodu je fokusiran na razvoj nativnih aplikacija za mobilne platformama (Android/iOS). Voli da eksperimentiše sa različitim programskim jezicima i tehnologijama, a najviše sa open source alatima. Trenutno je zaposlen u kompaniji Mistral Technologies, kao Senior Software Engineer.

Home automation with Phillips Hue

Goran Koleski

Goran Koleski vlasnik je tvrtke SEMOS , Microsoft Certified Trainer, te nositelj mnogih  Microsoftovih certifikata (MCSE Solutions Expert, Microsoft Certified Information Technology Professional (MCITP) ). Tijekom  više od 20  godina iskustva  u IT-u, radio je na osmišljavanju, predlaganju, planiranju, migraciji,  implementaciji i nadzoru SMB riješenja za male i srednje poslovne korisnike. Trenutno su mu interesi Green IT, cloud computing, virtualizacija i konsolidacija temeljena na Microsoft, VMware iili Citrix riješenjima te cloud  usluge za male i srednje poslovne korisnike i odgojne institucije koje predstavlja kroz riješenje office in a box.

Office in a Box / School in a Box

Goran Kraljević

Goran Kraljević je od 2003. godine zaposlen u HT Mostaru, a od 2007. je na radnom mjestu Rukovoditelja odjela za poslovne informacijske sustave. Navedeno radno mjesto uključuje odgovornost za informacijske sustave, aplikacije i informatičku podršku poslovnim procesima unutar tvrtke HT Mostar (SAP ERP, DMS/BPM, DWH/BI, CRM, HR, POS, portali ...). Goran je diplomirao 2000. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, a doktorirao je 2012. godine na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu. U svojstvu vanjskog suradnika (Doc.dr.sc.), aktivno je angažiran na Studiju računarstva (FSR) i Studiju informatike (FPMOZ) Sveučilišta u Mostaru. Područje profesionalnog i znanstvenog interesa uključuje: otkrivanje znanja u bazama podataka (Knowledge Discovery in Databases), dubinsku analizu podataka (Data Mining), skladištenje podataka i sustave poslovne inteligencije (Data Warehousing & Business Intelligence), Big Data.

Kako moja organizacija može upravljati dokumentima i poslovnim procesima poput HT Eroneta?

Hrvoje Kusulja

Sistem inženjer po vokaciji, a razvojni u duši, uspijeva kvalitetno balansirati najnovija Microsoftova infrastrukturna rješenja s aplikativnim zahtjevima. Diplomirao 2013. na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, smjer informacijske i komunikacijske tehnologije, paralelno radeći na sistem inženjerskim poslovima (IBM Enterprise sustavi, Microsoftova rješenja – Windows Server, Exchange, System Center, Dynamics CRM, SharePoint, Office 365 i Azure rješenja u oblaku,…) u vlastitom poduzeću, 3 PRO. Posljednjih nekoliko godina svoje duboko infrastrukturno znanje usmjerava u kvalitetno vođenje razvojnih projekata, baziranih primarno na Microsoft .NET tehnologiji. Nositelj brojnih Microsoft i IBM certifikata, kao i primatelj raznoraznih nagrada i priznanja iz srednjoškolskih i studentskih dana (brončana medalja na INPEX 2008, student godine svih 5 godina studija,…). Svjestan fundamentalne važnosti Cloud tehnologija, i načina na koje one mijenjaju naš odnos prema IT rješenjima, maksimalno je posvećen usavršavanju na tom području i pozicioniranjem vlastite tvrtke u odgovarajućem smjeru sa ciljem dugoročnog uspjeha i zadovoljstva svojih korisnika.

PowerBI i on-premise baze podataka

Igor Perić

Igor Peric has been a Microsoft Student Partner in Bosnia and Herzegovina for several years now and speaker on some of the previous MS Network conferences. In addition to several talk given on local and regional conferences and .NET user groups in Bosnia, he is proud to be a participant of three worldwide finals of Microsoft Imagine Cup and two international Olympiads in algorithms and data structures. He finished his graduate studies in the field of Information Technologies and he's currently finishing a Master's Degree in "Computer Vision and Robotics" in a company in Barcelona, building a Microsoft Azure machine learning classifier for clinical diagnostic procedures in medicine. Igor has great interest in biologically inspired learning algorithms and hopes to pursue PhD studies in the field of cognitive neuroscience and learning algorithms.

Project Adam: Microsoft Azure powering AI research

Igor Puhalo

Ove godine dočekao punoljetnost sa aktivnih 18 godina u IT svijetu. Bavim se sistemskom integracijom i administracijom na Microsoft platformama, s povremenim izletima u druge komercijalne ili open-source vode. Zaposlen kao voditelj IT operacija u HT Eronetu više od 10 godina. Trenutno glavna preokupacija sa System Center paletom proizvoda sa naglaskom na Operations Manager-om, a u zadnje vrijeme se sve više posvećujem Powershell-u. Voditelj i organizator Hercegovina MSCommunity grupe. Dokumentiram svoja probleme i rješenja na blogu http://igorpuhalo.wordpress.com Prvenstveno da ih ne bih zaboravio (stari se :-) a nekome možda i pomogne.

Azure Operational Insights

Ilija Brajković

Ilija Brajković je dugo aktivan na internetskoj sceni, a posljednjih se pet godina posvetio tehnologijama i alatima za razvoj poslovanja preko društvenih mreža te edukacijama u tom specifičnom segmentu. U duši geek, ali život ga je odnio u nešto novo, u čemu još više uživa, pa je danas partner u digitalnoj agenciji Akcija gdje se brine za razvoj poslovanja, vodi odnose s klijentima i fanovima te kreira marketinške sadržaje. Radio je kao community manager za najpoznatiji hrvatski startup ShoutEm gdje je upravljao zajednicom korisnika iz svih krajeva svijeta. Vodio je projekte za velike klijente kao što su Microsoft Hrvatska, Hemingway, Suzuki, Alpro Soya itd. kao i za veliki broj manjih i srednjih poduzeća u različitim industrijama. Redoviti je predavač na mnogim konferencijama i seminarima u zemlji i inozemstvu, a dobio je i titulu TOP5 predavač na konferencijama Web::Strategija 12, Web::Strategija 15, Weboo2013. i Web::Industrija s predavanjima o društvenim mrežama i content marketingu i to prema anonimnim glasovima publike.

Nećete uspjeti samo programiranjem, treba vam i internet marketing

Ines Vlahović

Ines Vlahović is a seasoned CRM expert, responsible for leading sales of Microsoft Dynamics CRM in the Adriatic and Balkans region. For the past 8 years, Ines was a CRM consultant in Microsoft Consulting Services where she successfully delivered many CRM presales engagements and led/participated in a number of large-scale CRM project implementations across CEE and Western Europe. Ines has more than 20 years of work experience and deep understanding of CRM needs of a number of industries, such as telecommunications, pharmaceutical, manufacturing, retail, energy, automotive and utilities.

Upoznajte Dynamics CRM Online

Ivan Curić

Ivan Curić je magistar informatike i program manager u tvrtki CITUS d.o.o. gdje se brine o cjelokupnom životnom ciklusu proizvoda unutar Conference@Net platforme. Iskustvo je dosada stekao na nekoliko važnih projekata, a područja od najvećeg interesa su mu razvoj Kinect i web aplikacija, te razvoj cross-platform mobilnih aplikacija. Upoznat je s gotovo svim razvojnim okolinama i alatima, a posebnu strast ima prema Microsoft tehnologijama u kojima i razvija većinu svojih rješenja. Ivan je MCT i EUCIP certificiran, te je predavač na konferencijama MobilityDay, KulenDayz, CASE, WinDays i MS NetWork. Autor je nekoliko stručnih radova iz područja programskog inženjerstva, a održao je i nekoliko pozvanih predavanja na fakultetima TVZ i FOI.

Napravite Windows Store aplikaciju uz Microsoft Kinect V2 i Azure

Janko Radusinović

Trenutno je Solution Architect u Andantino d.o.o. Bavi se programiranjem više od 20 godina, najpre za slavu (što je uključivalo pobede na desetak takmičenja, od gradskih do međunarodnih), a od 1993. profesionalno. Crnogorski geni uvek insistiraju da se sve što se mora uraditi uradi na najlakši način, što zahteva konstantno praćenje novih tehnologija i otkrivanje prečica koje nam one omogućavaju. Poučen poslovicom "Ako od alata imate samo čekić, svi problem će vam izgledati kao ekseri", izbegava specijalizaciju u jednoj oblasti što mu, veruje, pomaže da rešenja nalazi tačno na onom mestu gde ih je najlakše implementirati. MCT, MCPD, MCITP i još nekoliko sličnih skraćenica :-).

Programiranje Windows small IoT uređaja (ARM and x86, diverse hardware)

Jasmin Azemović

Rad sa sistemima za baze podataka je njegova profesija od davne 1996. godine, a SQL Server, još od verzije 2000, preferirana database platforma. Jedno od najvećih iskustava sa SQL Serverom je krenulo na projektu kreiranja eUniversity sistema, kroz: analizu, dizajn, projektovanje i implementaciju sloja podataka. Projekat je započeo u 2002. i već punih 10 godina se razvija kroz nove tehnologije, posebno: SQL Server (Mirroring, FileStream, Enkripcija itd.). Poseduje zvanje doktora informatičkih nauka iz oblasti očuvanja privatnosti unutar sistema za baze podataka. Također, radi na primjeni forenzičke analize i detekcije prevara u sloju baze podataka. Na fakultetu drži predmete vezane za: baze podataka, sigurnost informacijskih sistema i web tehnologije. Na profesionalnom polju već četiri godine posjeduje MVP titulu na području SQL Server okruženja, uz MCT (Microsoft Certified Trainer) titulu. U svemu tome je osnivač i voditelj SQL / Dev User Group (F5) u Mostaru, koja funkcioniše pri Fakultetu informacijskih tehnologija. Autor velikog broja naučnih i stručnih članaka. Također jedan od autora knjige: Writing T-SQL Queries for Beginners Using Microsoft SQL Server 2012, objavljene u MVP-Press.

SQL Azure Database V12 ( DaaS za običnu raju)

Jelena Miodragovic

Jelena Miodragović se već više od 10 godina bavi informatikom, a od 2011. godine je u Microsoft Student Partner programu. Uz profesionalni interes za razvoj Windows Phone i Store aplikacija, aktivno se bavi organizacijom radionica i predavanja, prvo samostalno, a kasnije kao voditelj tima. U proteklih 4 godine, osnovala je User Grupu STC ETFBL na Elektrotehničkom Fakultetu, te je jako aktivna u Microsoft Community-u. Osim predavanja održanih u okviru koriničke grupe, takođe se okusila i kao predavač na MSNetwork 4 i MobilityDay 2014. Bila je deo USAID EDC tima za studentsku praksu, projekta “Moja praksa” u Inovacionom centru Banja Luka, te voditelj odnosa s ključnim kupcima za proizvode Conference@Net i C@N Motion u kompaniji Teleklik. Više informacija na: http://www.linkedin.com/in/jelenamiodragovic

Kreativna učionica - Kako do najboljih prezentacija uz Sway i Office Mix

Josip Zimet

Josip Zimet je započeo karijeru u tvrtki Cisco 1998. u eskalacijskom centru u Belgiji. Od 2000. godine radi u tvrtki Cisco u Zagrebu. Trenutno radi kao Product Sales Specialist za cloud na području South East Europe. Josip Zimet posjeduje CCIE routing and switching međunarodno priznat certifikat.

Upoznajte Cisco Intercloud

Kenan Mehinović

U IT industriji od 1997. na različitim poslovima i radnim zadacima. U Microsoftu od 2008. kao specijalista za infrastrukturu i System Centar familiju proizvoda. Trenutno na poziciji Premier Field Engineer-a.

Backup u Oblak

Lejla Gegić

Lejla Gegić, po profesiji dipl. politolog, radi na poziciji Brand / RMA Managera te je dio ComTrade tima već punih 7 godina. Između ostalog, zadužena je za CTCMPC/e-learning projekat.

HP Elektronska učionica i kreativni pristup učenju

Lejla Hadziabdic

Lejla Hadžiabdić je zaposlena u Microsoft BiH od prvog dana, duže od devet godina. Od marketinga i PR, bavila se pitanjima zaštite intelektualne svojine, da bi zadnje četiri godina provela u SMSP timu. Trenutno je na poziciji Senior Business Development Managera za Small and Medium Business, te Microsoft partnerski kanal. Lejla je primarno zadužena za saradnju sa Microsoft partnerima, razvijanje kanala, identificiranje novih poslovnih prilika, te promociju Microsoft Cloud usluga, kako u kanalu, tako i prema partnerskoj zajednici. Lejla trenutno završava magisterij iz političkih nauka, a ostatak slobodnog vremena provodi u istraživanju svijeta i putovanjima. Lejla se aktivno bavi trčanjem na duge staze.

Upoznajte Dynamics CRM Online

Ljubo Brodarić

Ljubo Brodarić je Senior System Engineer u Siemens CVC-u i Microsoft Most Valuable Professional (MVP) za Cluster. Većinu vremena provodi u dizajnu i implementaciji High Availability i Disaster Recovery rješenja za telekom operatere diljem regije i svijeta. Rješenja su zasnovana na Microsoftovim tehnologijama, a on sam najviše se zanima za Windows i SQL Failover Clustering, Windows Storage, Azure IaaS i Hyper-V. Sudjelovao je kao predavač na konferencijama Windays, Advanced Technology Days, SoftCOM i KulenDayz, a povremeno piše i za časopis Mrežu. Voditelj je Microsoft IT Pro User grupe u Splitu gdje i sam često održava predavanja na temu visoke dostupnosti, pohrane podataka i virtualizacije.

Failover Clustering in Windows Server vNext

Luka Manojlovič

Luka Manojlović radi u IT-i više od 10 godina, uglavnom kao eksterni sistemski administrator za više kompanija različite veličine. Tokom posljednje dvije godine radio je mrežni administrator za ISP-a iz Nove Gorice u Sloveniji. Posljednje tri godine prepoznat je i kao Microsoft MVP za sigurnost i upravljanje infrastrukturom. Piše tehničke članke na blogu koji se može pratiti na adresi: http://luka.manojlovic.net.

Software defined datacenter - Microsoftov pogled na okruzenja buducnosti

Marin Frankovic

Marin Franković rođen je u Makarskoj 1976., gdje je završio osnovnu i prve tri godine srednje škole. 1993. srednju školu završava u SAD kao student u razmjeni. 2003. diplomira na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer poslovno računalstvo. Za vrijeme studiranja radio je kao desktop tehničar u računalnom centru Ekonomskog fakulteta. Nakon diplome na sveučilištu, počeo je raditi u Algebri, kao konzultant za virtualizaciju, infrastrukturu i cloud computing te kao trener za Microsoft tečajeve i IBM ACE. Kasnije postaje voditelj katedre za operativne sustave i predavač na nekoliko kolegija na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo. U lipnju 2008., postaje jedan od voditelja Microsoft IT Pro korisničke grupe. Pet godina zaredom, Microsoft mu dodjeljuje MVP titulu za područje upravljanja serverskom i cloud infrastrukturom. Sudjelovao je kao predavač na konferencijama Windays (od 2004 do 2013), NT konferenca (2012), Security days (2006, 2007, 2008), regionalnoj konferenciji Microsoft zajednice, KulenDayz (2009 - 2013) i konferenciji Microsoft TechEd (2010). 2011. dobio je Microsoft ISV nagradu za doprinos zajednici korisnika Microsoft proizvoda. Od 2014. godine zaposlen je u tvrtki Microsoft Hrvatska kao specijalist za tehnološka rješenja podatkovnih centara. Također piše članke za posebna i redovna izdanja časopisa Mreža. Nekoliko godina za redom je bio izabran za jednog od 10 najboljih predavača na WinDays konferenciji. Glavni interesi su mu Microsoft Azure, virtualizacija i konsolidacija temeljena se na Microsoftovim operacijskim sustavima te Systems Center aplikacijama. Slobodno vrijeme provodi s obitelji i prijateljima te ponekoj sportskoj aktivnosti.

Azure Site Recovery

Martin Kulov

Martin Kulov enjoys optimizing software development and operations. He loves picking up on various performance and quality issues that brings tremendous value to business. Being developer for the last 15 years himself he learned how software gets developed in good and not so good ways. For his dedication to community and passion to help he is annually awarded with Microsoft Most Valuable Professional award in Visual Studio ALM since 2006. Starting from 2010 Martin is also member of the Microsoft Regional Director program to provide technical guidance and expertise to communities and businesses worldwide. Martin often speaks at international developer conferences including DevReach which he founded back in 2006. Find more about Martin at www.kulov.net.

Git for Visual Studio Developers

Miljenko Cvjetko

Napaljeni c# developer koji voli istrazivati, tako da je kreno u perverzije sa .net-om na linuxu (mono) vec 2006 i u 2007. poceo vrtiti svoj web na Fedori. Od 2010 radi sa Xamarin.Androidom tad jos zvanim Monodroid odn. Mono for Android, a od 2012 sa Xamarin.iOS-om - tada zvanim Monotouch. Od pocetka 2014 radi kao "international contractor" (kak to pametno zvuci??) na Xamarin Component Teamu. U slobodno vrijeme predaje po Microsoft Community Croatia DevUGs teme oko Xamarina.

Xamarin.Forms

Mirad Maglić

Mirad Maglić radi kao specijalista za rješenja na polju mobilnosti u poslovanju (Enterprise Mobility), te je fokusiran na najveće Microsoftove klijente u regiji jugoistočne Europe. Prije nego što se pridružio Microsoftu u 2006. godini, Mirad je vodio vlastitu softversku firmu i radio je na nekolicini projekata na razvoju softvera za klijente u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Tokom više od 16 godina karijere, Mirad je, između ostalog, i dugogodišnji suradnik bosansko-hercegovačkog IT magazina INFO, te je autor ili koatuor nekolicine dokumenata i strategija o razvoju informacionog društva u Bosni i Hercegovini, uključujući i strategiju integriranja Bosne i Hercegovine u EU. Mirad je 1998. godine diplomirao softverski inžinjering na Univerzitetu u Wolverhamptonu, Velika Britanija, te je 2010. godine stekao i MBA zvanje na Cotrugli poslovnoj školi u Zagrebu. U slobodno vrijeme uživa u motociklizmu, ronjenju i kuhanju.

Enterprise Mobility Management – mobilna produktivnost na Microsoft način

Miroslav Popović

Miroslav Popović je web i .NET development konsultant, zaposlen u firmi Abacus Solutions and Consulting. Koristi .NET platformu još od verzije 1.0. Od Windows Forms-a, preko WPF-a i Silverlight-a, sve do ASP.NET MVC-a i WebAPI-a. Trenutno je uglavnom fokusiran na MVC i client side JavaScript development. Tokom karijere radio je na mnogim manjim i većim projektima, uključujući i par lokalnih startup-a koji nažalost nisu uspjeli. Redovan je predavač na sastancima i jedan od osnivača korisničke grupe "HTML5 i JavaScript Banja Luka". Ima blog na adresi http://blog.miroslavpopovic.com.

Priče sa klijentske strane – Visual Studio 2015 i ASP.NET 5

Mohamed El-Zayat

Mohamed El-Zayat is the CEO, developer and Co-Founder of Four Game Studio. He has been working in the field of computer graphics for over 10 years. He earned his master of science degree at the faculty of information technology in the field of computer graphics and augmented reality, and worked there as a senior teaching assistant for 7 years. He also worked as an intern at Fraunhofer IGD institute assisting in developing their augmented reality framework. Mohamed has several publications in several international conferences, among them VSSM and CESCG. He also leaded a team of students and qualified at worlds finals in the Microsoft Imagine Cup contest 2014 with Chemicalium project. The project won the Avanade peoples choice awards. Currently, Mohamed is focusing on game development and GPU development. http://ba.linkedin.com/in/melzayat

Poor's developer guide to super computing

Muaz Hrustanbegovic

Magistrirao na elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, odsjek za Računarstvo i informatiku. Još na studiju pokazuje interes za BI područje, data mining i poslovnu analitiku, te magistrira na temu poslovne inteligencije. Radio je sa različitim BI platformama (među ostalim Microsoft, Panorama, Cognos itd). U slobodno vrijeme bavi se razvojem Objective-C, kao i HTML, CSS aplikacija. Zaposlen je u firmi Poslovna inteligencija od 2014. godine gdje sudjeluje na projektima baziranim na Microsoft tehnologijama.

PowerBI – korak ka većoj efikasnosti i konkurentnosti

Mustafa Toroman

Posljednje 4 godine zaposlen kao system engineer u firmi COMP-IT. Učestvovao na nizu projekata, uglavnom se baveci serverskom infrastrukturom i bazama podataka. U posljednje vrijeme uglavnom radi sa Azure i Business Intelligence rjesenjima. Posjeduje 25 Microsoft certifikata od kojih su najvažniji: MCITP: Database Administrator 2008, Server Administrator on Windows Server 2008 MCSA:Windows Server 2008, Windows Server 2012, SQL Server 2012 MCSE:Private Cloud, Business Intelligence, Data Platform, Server Infrastructure. Microsoft Certified Trainer od 2012. godine.

Managing Linux VM On Azure

Nedim Sadovic

Nedim Sadović je Microsoft Certified Trainer (MCT) već šest godina sa više od deset godina iskustva u IT sektoru. Uposlenik je firme Logosoft d.o.o gdje radi kao trener i sistem administrator u Logosoft Edukaciji. Specijaliziran je za administraciju Windows Servera. Tokom posljednjih pet godina fokusiran je na Virtualizaciju, Deployment, WDS, Sistem Administraciju i Automatizaciju. Prethodna iskustva u IT industriji rezultiraju angažmanima u prodaji i Administraciji IT sistema te je radio na implementaciji sistema za optimizaciju standardnog procesa upravljanja dokumentima u okviru postojeće infrastrukture korisnika. U posljednje vrijeme radi na vlastitoj stranici na kojoj prosječnim korisnicima pokušava objasniti i približiti korištenje Windows Servera i Desktop Sistema.

Hyper-V Replica - najbolja iskustva iz prakse

Nemanja Stancic

I am passionate developer, creator and leader. When I‘m making new product i try to be involved in every aspect of it‘s production, not only in coding. I have developed several award wining Windows Phone and Windows Store applications including Newsly Reader, Piip Messenger and more.. Today I am focused on bringing technology into the real world by making smart devices and connecting them. I lead Windows Phone User Group in Belgrade and I enjoy speaking on conferences, in last couple of years I have spoken on Sinergija 2014, Tarabica, many user groups and hackathons all over Europe.

Korištenje Azure Mobile Service za Universal Windows aplikacije

Nenad Trajkovski

Rođen u Zagrebu. Nakon završetka FER-a radi na poslovima razvoja i uvođenja poslovnih sustava (ERP) u firmama raznih područja djelovanja (banke, kartičari, proizvodne tvrtke, auto industrija, veleprodajne tvrtke, naftne kompanije, i druge). Posjeduje veliko iskustvo u radu s poslovnim procesima i ljudima, te u znanju informacijskih tehnologija i financijsko računovodstvene djelatnosti. Sada radi kao voditelj projekata i trener za upravljanje projektima i MS PROJECT. Na WINDAYS-ima 2008 i MS VIZIJI 2012 proglašen najboljim predavačem, a njegovo predavanje najboljim predavanjem. Među TOP 10 predavača na MS SINERGIJI 2009 i 2010, na MS VIZIJI 2009 i 2010. Dijeli prvo mjesto kao najbolji predavač na Kulendayzima 2009 i na PMI konferenciji u Zagrebu 2009. Redoviti predavač na MS community. Na WinDays10 konferenciji je bio među top 3 predavača, na konferenciji Microsoft Vizija 9 u Skopju među top 5 predavača kao i na Microsoft Sinergija 11 koja se održala u Beogradu. MCP, MCTS - Projekt, MVP - Project, MCT, PMP, PMI-RMP, PMI-ACP

Scrum u praksi na ozbiljnim projektima

Ognjen Koprivica

Rođen 27.11.1990. godine u Sarajevu. Apsolvent Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, na smjeru Računarstvo i Informatika. Aktivno se bavi programiranjem posljednje 4 godine, većinom na .NET, Web i Node.JS platformama. Višegodišnji član Microsoft Students Partners programa u BiH, te ambasador Microsoft YouthSpark programa. Autor više Windows Phone, Windows Store i Apps for Office aplikacija, kao i Javascript/Node.JS biblioteka i modula. Sertifikovan Microsoft stručnjak u oblasti programiranja sa web tehnologijama i autor nekoliko naučno-istraživačkih radova iz oblasti informacionih tehnologija i preduzetništva.

Sistem za upravljanje predmetima u Ustavnom Sudu BiH - implementacija na Windows 8.1 i Office platformama

Ognjen Simišić

Ognjen Simišić ima preko 15 godina iskusta u IT industriji. Posljednjih 10 godina je zaposlen u kompaniji QSS d.o.o. kao senior sistem administrator. Za to vrijeme radio je na implementaciji i administraciji multiplatformskih sistema i tehnologija za domaće i strane korisnike. Specijaliziran je za Microsoft tehnlogije i različita backup rješenja. Virtualizacijom se bavi pet godina od čega dvije godine različitim cloud tehnologijama i servisima.

QSS Cloud - Svi Cloudi na jednom mjestu!

Oliver Zofič

Oliver je unutar Microsofta zadužen za rješenja bazirana na cloud tehnologijama koja se koriste u edukaciji (Office 365 i Azure). U Microsoftu radi više od 5 godina, a za vrijeme rada na pozicijama Partners in Learning menadžera te Academic Developer Evangelista bio je zadužen za implementaciju rješenja na slovenačkom tržištu. Prije prelaska u Microsoft, Oliver je radio kao programer i sistemski integrator u kompanijama Comtron i Hermes SoftLab (sada ComTrade). Oliver aktivno koristi Twitter socijalnu mrežu te ga možete pronaći pod aliasom @oliverzofic ili na Facebooku.

Veća produktivnost kroz Office 365 (uz implementaciju)

Upravljanje uređajima kroz Windows Intune

Omar Kudović

Zaposlen u ProCredit Bank d.d. Sarajevo na poziciji System Administrator. IT iskustvo preko deset godina i veći dio toga vremena isključivo vezan za Exchange Server i „messaging solutions“. Posljednjih par godina intenzivno radi i uči o integracijama OCS / Lync Server 2010/2013 i Exchange Server i primjeni rješenja u poslovnom okruženju (audio / video / voice / messaging / security). Neka iskustva oko Lync Server 2010/2013 već prezentovao na MS Community BiH. Aktivan član Microsoft Community BiH, na kojem držim predavanja na temu integracija i rješenja u primjeni Lync Server 2010 i 2013 . Predavao na MS Network konferenciji 2012/2013/2014, MS Community Conference 2012/2013/2014, MS TechDay 2012/2013, MS Sinergija 2014 i #Tarabica 2014. Jedan od voditelja User Group "NewOffice" Sarajevo. Od 2013. godine dva puta nagrađen MVP titulom od strane Microsoft za Lync Server 2013. Vodi i uređuje blog o Lync Server / Skype For Business (http://kingdomoflync.wordpress.com) i pasionirani ljubitelj Hi Fi, vina, muzike i rockabilly kulture.

Predstavljenje Skype For Business

Omar Krivošija

Omar Krivošija je direktor Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini. Omar dolazi na poziciju direktora nakon što je više od četiri godine bio zadužen za odnose sa ključnim klijentima i velikim korisnicima Microsofta u Bosni i Hercegovini, uključujući sektore javne uprave i obrazovanja, odnosno vodeće privatne kompanije. Obrazovanje je stekao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, dok je paralelno gradio svoju poslovnu karijeru u nekoliko IT kompanija. Nakon trogodišnjeg radnog iskustva na poziciji komercijalnog direktora u KimTec, prelazi u Microsoft BiH.

MS NetWork 5 - Keynote

Paula Januszkiewicz

She is the Penetration Tester and IT Security Auditor, Enterprise Security MVP and trainer (MCT) and Microsoft Security Trusted Advisor. She is also a top-speaker on many well-known conferences (for example: TechEd North America, TechEd Europe, TechEd Middle East, RSA worldwide, CyberCrime etc.) and writes articles on Windows Security, she wrote a book about Threat Management Gateway 2010. She is the owner of the company CQURE and proudly holds the role of the Security Architect in the American company IDesign. She conducted hundreds IT security audits and penetration tests for different kinds of Customers, starting with private companies, ending up with governmental organizations. Her distinct specialization is definitely security of operating systems, her favorite subject is Microsoft security in which she holds multiple Microsoft certifications (MCITP, MCTS, MCSE, MCDBA etc.) besides being familiar and possessing certifications with other related technologies. Paula is passionate about sharing her knowledge with others, she is the author of many security related and experience based trainings, topics include: Advanced Windows Security, Public Key Infrastructure, Internet Information Services, Penetration Testing, Advanced Windows Troubleshooting. In private, she enjoys researching new technologies, which she converts to authored trainings. She has been doing penetration tests for 12 years. She is one of the few people in the world that has got official access to a source code of Windows!

Adventures in Underland: What Your System Stores on the Disk Without Telling You

Hidden Talents: Things Administrators Never Expect From Their Users regarding Security

MS NetWork 5 - Keynote

Predrag Jelesijevic

Predrag Jelesijević je po struci diplomirani inženjer elektrotehnike-automatike. Dugo godina radi kao sistem administrator u računskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu a poslednjih godinu dana rukovodi i IT sektorom kompanije IPS ENERGY GmbH. Rad u akademskom okruženju mu je pomogao da stekne dosta iskustva u implementaciji hibridnih (windows/linux, cloud/onpremise) rešenja. Zajedno sa kolegom Srđanom Stevićem vodi "ITpro Srbija" korisničku grupu a jedan je od organizatora tehničke konferencije "Tarabica #". Za doprinos u širenju znanja Microsoft ga je prošle godine nagradio titulom MVP - Most Valuable Professional.

vNext Hyper-V

Predrag Joldžić

Predrag Joldžić je sistem inženjer u Hypo Alpe Adria Bank a.d. Banja Luka, sa više od 8 godina iskustva na raznim IT projektima. Učestvovao na implementaciji i administraciji različitih Windows platformi, rješenja i servisa, kao i rješenja baziranih na virtuelizacijskim tehnologijama.

AD infrastruktura pješke ili sportskim autom do mora ?

Radenko Zec

Radenko Zec je zaposlen u firmi Lanaco iz Banjaluke (BIH), gde radi kao konsultant za razvoj softvera. Ima više od 12 godina stvarnog programerskog iskustva na .NET platformi, tokom kojih je radio na razvoju velikih informacionih sistema koji uključuju klijente kao što su Vlada Republike Srpske, Elektrokrajina, Fond zdravstvenog osiguranja i sl. Od 2007. je fokusiran na razvoj Silverlight aplikacija, a pored toga trenutno ga interesuje razvoj SPA aplikacija i Cloud development. Radenko je Microsoft Certified Trainer i redovan predavač na konferencijama u zemlji i regionu, kao što su Microsoft Sinergija, Microsoft Windays, Microsoft Network, DevDays, Techdays i sl. Također, osvajač je trećeg mesta na prvom Evropskom Silverlight takmičenju, u konkurenciji više od 20 zemalja. Vođa je INETA user grupe u Banjaluci. Njegov blog je http://blog.developers.ba/.

Uvod u Microsoft Azure DocumentDB

Radmilo Josipović

Rođen 03.12.1971, odrastao u Bijeljini gdje i danas živim i radim. Završio Višu Poslovnu Školu u Novom Sadu 1999. sa zvanjem inženjer informatike. Završio Ekonomski Fakultet u Brčkom- smjer poslovna informatika 2007. Stalno zaposlen u Ekonomskoj školi u Bijeljini kao profesor poslovne informatike od septembra 2003. Učesnik svih ponuđenih seminara pod organizacijom RPZ RS iz oblasti unapređenja nastave i primjene informacinonih tehnologija u nastavi. Učesnik međunarodnog seminara u organizaciji Pestalozzi Programme ("Young people's practices of new media (Web 2.0) " -2011. Saradnik na zajedničkom projektu Ekonomske škole iz Bijeljine i Derby koledža Derby, England 2009. na temu on-line učenja (moodle LMS) Oblasti interesovanja i rada : poslovna informatika (ms office), microsoft alati primjenjivi u obrazovanju, google servisi primjenjivi u obrazovanju, HTML, Joomla, Moodle, matematika , statistika. Moja mala on-line djela su: https://www.youtube.com/user/InformatikaPoslovna http://ekonomska.net/ https://sr-rs.facebook.com/matematikaistatistika Možete me pronaći i na : http://ba.linkedin.com/pub/radmilo-josipovi%C4%87/85/737/ba1?domainCountryName=Bosnia+and+Herzegovina&csrfToken=guest_token&domainCountryCode=ba

Povratak olovke

Rijad Smajlovic

Rijad Smajlović je zaposlen u Logosoftu 16 godina. Radi primarno kao Sistem Administrator Windows server platformi, a kao MCT u Logosoft Edukaciji od 2005 godine. Ima veliko iskustvo u planiranju i implementaciji rješenja baziranih na Microsoft tehnologijama. Učestvovao je u implementaciji svih većih projekata na kojima je Logosoft radio u prethodnim godinama. Svoja praktična iskustva rado prenosi slušaocima kurseva koje drži.

Hyper-V Replica - najbolja iskustva iz prakse

Romeo Mlinar

Radi na mjestu voditelja IT odjela u Ekobitu. Računalnom tehnologijom bavi se proteklih 12 godina. Najveća strast vezana mu je uz Microsoftove proizvode i tehnologije poput System Center alata i Team Foundation Servera, te servisa Windows Servera, a najviše vremena posvećuje Hyper-V virtualizacijskoj platformi i svemu vezanom za virtualizaciju. Nositelj je Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Hyper-V kao i velikog broja Microsoftovih industrijskih certifikata vezanih za sistemsku administraciju.. Redovni je predavač na regionalnim IT konferencijama, Microsoft IT Pro korisničkim grupama, a u posljednje vrijeme sve više i izvan regije. Također, voditelj je IT Pro User grupe Zagreb. U slobodno vrijeme druži se s ljudima iz IT svijeta, stječe nova znanja i vrlo rado ih dijeli s ostalima, a u ostatku slobodnog vremena uživa sa svojom obitelji.

Migracija na Hyper-V pomoću Microsoft alata

Scott Schnoll

I am a Senior Program Manager on the Office 365 Customer Experience (CXP) team at Microsoft. Previously, I authored Exchange Server product documentation on TechNet related to High Availability, Site Resilience, Disaster Recovery, Managed Availability, and other areas. I've also presented content at many events. Areas of expertise include high availability, disaster recovery, site resilience, virtualization, storage, security, and more. Prior to joining Microsoft, I wrote Exchange Server 2003 Distilled, and was the lead author for Exchange 2000 Server: The Complete Reference. I was also a long-time Microsoft MVP in Windows Server, Exchange Server and Rights Management Services. Aside from my IT Pro side, I'm also into Windows Phone, Media Center and Media Center Extenders, Xbox 360, Windows Movie Maker, Windows Media Encoder, Windows Media Player, Windows 8, Office 2013, Windows Live and its many services, and most especially, Halo 4. The posts on this blog and their content are mine and do not necessarily represent the opinions of Microsoft Corporation. These posts are not to be copied or reproduced elsewhere without the express written permission of Scott Schnoll. You are encouraged to link to this blog and its posts, but please do not reproduce any posts, in whole or in part, without first obtaining the proper use permissions. These posts are provided "AS-IS" with no warranties, and confers no rights.

eDiscovery and Archiving in Office 365

What’s New in Microsoft Exchange Online

Sead Borovina

Završio Elektrotehnički fakultet u Sarajevu 2003. godine. U periodu 2002. do 2007. bio zaposlen u Unicredit banci (odnosno njenim prethodnicima, Central Profit banci i HVB banci) u IT odjelu kao mrežni i sistemski administrator. Od 2007. godine uposlen je kao Technical Account Manager u Microsoft BiH. Kao predavač učestvovao na Microsoft NetWork 2.

Azure za korporacije - scenariji upotrebe

Slavko Kukrika

Ljudi koji znaju Slavka Kukrika slažu se da ga nije jednostavno opisati u nekoliko rečenica. Slavko je Microsoft certificiran predavač (MCT), konsultant i autor više knjiga o Microsoft tehnologijama. Sa Microsoft proizvodima radi više od 18 godina i specializirao se za Windows Server, Microsoft Azure i virtualizaciju. Radio je na nekoliko pojekta implementacije Remote Desktop Services i proširenja lokalne mreže (»on-premises«) u oblak. Slavko poseduje mnoge tehničke certifikate, medju kojima je posebno ponosan na titulu Microsoft Most Valuable Professional (MVP). U privatnom životu Slavko je ponosan otac dva sina, koji svaki dan pokušava da produži na bar 25 sata.

Connect Windows 10 to cloud - Cloud Join

Slavko Vidović

Tijekom cijelog svog dosadašnjeg profesionalnog djelovanja vodio je i vodi velike projekte u području državne uprave, javnih poduzeća i gospodarstva. Istovremeno, kroz znanstveno-obrazovni rad djeluje u nizu relevantnih znanstvenih i istraživačkih područja: na projektima iz područja umjetne inteligencije, zatim sustavima za podršku u odlučivanju i razvoju aplikacija. Izvanredni je profesor na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Član je PMI i TeleManagement Foruma.

Elektroničke nabave: EU regulativa i prakse u zemljama SEE

Spaso Lazarević

Spaso Lazarević je Microsoft MVP za Visual C# od oktobra 2012 i programiranjem se aktivno bavi više od 15 godina. Aktivni član MsCommunity.ba i Leader za .NET User Group Bijeljina od njenog osnivanja, decembra 2009. godine. Aktivno promoviše Microsoft tehnologije kao predavač na Microsoft događajima u okruženju. Bio predavač na sledećim konferencijama: MSNetwork, MSCommunity, TechDay, Windows Phone Week u Bosni i Herzegovini, Sinergija u Srbiji, WinDays, MobilityDay u Hrvatskoj, NTK u Sloveniji kao i na mnogim sastancima korisnički grupa u Bosni i Hercegovini. Takođe učestvovao kao mentor na Mobile App Acceleration Camp u Osijeku, Hrvatska za Startup projekte iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovina za razvoj Windows Phone aplikacija. Predavač na više cjelodnevnih treninga na temu razvoja Universal Windows aplikacija, Windows Phone i Windows 8.1 aplikacija i organizator više skupova posvećenih razvoju aplikacija za Windows Phone i Windows 8.1. Dobitnik više nagrada na lokalnom i regionalnom nivou za Windows Phone i Windows 8.1 aplikacije. Autor više Windows Phone aplikacije od kojih su najpoznatiji Crkveni Kalendar i Picture Info. Diplomirao na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu 1999 sa zvanjem dipl.inž.elektrotehnike. Trenutno zaposlen kao Software Developer u Nova banka AD Banja Luka, Bosna i Hercegovina. Vodi blog na adresi http://spasol.wordpress.com/

Korištenje Azure Mobile Service za Universal Windows aplikacije

Srđan Božović

Srđan Božović je član Developer eXperience and Evangelism tima u Microsoft Srbija. Profesionalno se bavi programiranjem poslednjih petnaest godina. Trenutno je fokusiran na rešenja koja povezuju Microsoft Azure platformu i mobilne uređaje bazirane na Microsoft platformi. Voli da eksperimentiše sa razlièitim programskim jezicima. U aprilu 2009-te godine, postao je MVP za C#.

Migracija Web aplikacije u hibridni oblak - primjer iz prakse

Tomislav Bronzin

Tomislav Bronzin, Microsoft Most Valuable Professional za Office 365, osnivač je tvrtke CITUS, Microsoft Silver Partnera specijaliziranog za projektiranje, razvoj i testiranje softverskih rješenja na Microsoft platformi. Uža specijalnost su mu računalni oblak i mobilne tehnologije s posebnim naglaskom na Office 365. Česti je predavač na Microsoft konferencijama u čitavom svijetu, a ovo mu je 4 po redu MS NetWork na kome sudjeluje od početka, te MSCommunity.ba konferencije. Uz to, predaje na nekoliko fakulteta i mentor je studentskim timovima. Tomislav je INETA Europe Vice President, dopredsjednik Udružena za IT Hrvatske gospodarske komore (HGK) i organizator MobilityDay konferencije. Tomislav je bio Microsoft Regional Director 10 godina za redom 2003-2013. Sa svojim timom je osvojio preko 45 zlatnih medalja za inovativnost u IT-u u više od 6 zemalja, te je dobitnik nagrada Zlatna kuna i Hrvatski kvocijent inovativnosti. Savjetovao je USAID i Microsoft u više od 10 zemalja u svijetu pri kreiranju Inovacijskih centara, a u BIH je surađivao s BIT Centrom u Tuzli, ICBL u Banja Luci i INTERA u Mostaru. Više o projektima na kojima je uključen pogledajte na www.can-motion.com i www.conferenceatnet.com.

Napravite Windows Store aplikaciju uz Microsoft Kinect V2 i Azure

Tomislav Tipurić

Tomislav je Technology Evangelist u Microsoftu Hrvatska, pozicija koju bi na lokalni jezik bilo jednostavnije prevesti kao specijalist za tehnologiju s fokusom na softverske tvrtke. Njegova glavna preokupacija je promocija Microsoftove razvojne platforme – novih tehnologija iz pera razvojnih inženjera iz Redmonda te njihova implementacija u korisničkim i partnerskim scenarijima. Njegova odgovornost također su i različiti partnerski programi poput BizSparka – programa namijenjenog softverskim start-up tvrtkama. Prije rada za Microsoft bavio se razvojem web aplikacija, kao samostalni stručnjak i kao razvojni inženjer u timu. U posljednje vrijeme najviše vremena posvećuje Windows Azureu i računarstvu u oblaku općenito, tako da većinu svog vremena provodi prenoseći znanje na različitim tehničkim i poslovnim konferencijama predstavljajući i pozicionirajući Microsoftove proizvode u novoj eri računarstva.

O cloudu, devet godina poslije

Tomislav Lulić

Rođen u Zagrebu, radi kao Voditelj sektora za infrastrukturna rješenja u tvrtki Perpetuum Mobile. Nakon dugogodišnjeg rada u IT odjelima, bespoštednih borbi sa opremom, korisnicima i budžetima, prije nekoliko godina otkrio je računarstvo u oblaku, popularni Cloud. Office 365, Azure i srodni servisi su predmet proučavanja i korištenja. Uz spomenuto, dugi niz godina bavi se metodama upravljanja IT resursa i MS licenciranjem u praksi. Uživa u svirkama harmonikaša, opsesivnom pohađanju hokejaških utakmica KHL Medveščaka i slaganju tanjura i žlica u stroj za pranje posuđa.

Analiza softverske imovine koju koristite - prvi korak migraciji u Cloud

Vatroslav Kolar

Vatroslav Kolar je diplomirani inženjer računarstva. Proteklih 15 godina je proveo u IT sektoru HT Eronet-a na raznim ulogama od mrežnog i sistem administratora, do vođenja nabava i projekata. Od 2011 obavlja dužnost rukovoditelja odjela za upravljanje IT sustavima i uslugama u čijoj tehničkoj nadležnosti se nalazi i Eronet Cloud centar. Kontakt, vatroslav.kolar@hteronet.ba.

Eronet Cloud centar: tehnologija, usluge i partnerstvo

Željka Knezović

Željka Knezović zaposlena je u tvrtki Mobendo kao IT konzultant. Mobendo je vodeća hrvatska tvrtka za pružanje IT usluga i rješenja za mobilnih i pametne uređaje u cilju poboljšanja procesa poslovanja. Željka Knezović diplomirala je na Fakultetu prirodoslovno -matematičkih znanosti i radila je kao profesor matematike i informatike u osnovnim i srednjim školama. Željka ima osam godina radnog iskustva u Agenciji za odgoj i obrazovanje kao viši savjetnik za učitelje i nastavnike informatike u osnovnim i srednjim školama. Sudjeluje kao predavač na nacionalnim i međunarodnim IT konferencijama i IT zajednicama. Već osmu godinu za redom aktivno surađuje s Microsoftom kroz program "Suradnici u učenju ". Posebna područja interesa kojima se intenzivno bavi su: Microsoft tehnologija i njena primjena u nastavi, Office 365 alati, e - učenje i inovativno korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju. Od travnja 2009. stekla je titulu Microsoft Most Valuable Professional (MVP) za Communications Server, zatim od 2011. za Lync, 2013. za Office System te 2014. za Office 365. Od nedavno Željka je član MixMasters programa. Predavač je na Microsoft konferencijama poput WindDays, CUC, MSNetWork, Sinergija. Sudjeluje u organizaciji MobilityDay konferencije te kao predavač na istoj ali i na brojnim community konferencijama poput Kulendayz, Case i sl.

Office Mix - mali dodatak Power Pointu s velikim mogućnostima

Zvonimir Mavretić

Zvonimir Mavretić (Hrvatska) je suosnivač i tehnički direktor tvrtke eVision. Sa više od 10 godina iskustava u SharePoint tehnologiji, 8 godina K2 BPM-a i više od 20 godina rada u IT-u, Zvonimir ima puno iskustva i ekspertizu u arhitekturi, dizajnu i implementaciji rješenja za zajednički rad, upravljanje dokumentima i zapisima, enterprise content management-u, upravljenu poslovnim procesima (BPM) i enterprise integraciji aplikacija (EAI). Do sada je eVision uspješno razvio neke od najvećih, najkompleksnijih i vrlo osjetljivih projekata za nekoliko Vlada i velikih tvrtki u regiji jugoistočne Europe koristeći Microsoft SharePoint i K2 platformu pod Zvonimirovim vodstvom. Za uspjehe u projektima, partnerstvo i godine promoviranja tehnologije kao predavač za Microsoft SharePoint tehnologiju, kao i za K2, Zvonimir je bio proglašen Microsoft tehničkom osobom godine, Microsoft virtual sales technical person za SharePoint (VTSP), K2 insider (ne smijemo zaboraviti ni njegov crni pojas u Taekwondo-u:)). Pored obitelji i dvoje djece, Zvonimirova strast i hobi su eVisionovi klijenti kojima služi kao pouzdan savjetnik za Microsoft SharePoint i K2.

Kako moja organizacija može upravljati dokumentima i poslovnim procesima poput HT Eroneta?

Najnovije na blogu

20/03/2015
Najava predavanja